Χρωστάς μαθήματα; Tips για να οργανώσεις το διάβασμά σου
Η εξεταστική περίοδος είναι πάντα ιδιαίτερα αγχωτική σε όποιο έτος κι αν βρίσκεσαι, πόσο μάλλον αν έχουν μαζευτεί και μαθήματα από προηγούμενα έτη. Όσο δύσκολη κι αν είναι η θέση, στην οποία βρίσκεσαι, μην ξεχνάς, ότι οι περισσότεροι φοιτητές έχουν περάσει κάτι αντίστοιχο. Για να σε βοηθήσουμε, στο itsyou.gr τα βάλαμε κάτω και συγκεντρώσαμε τις προτάσεις μας, για να απαντήσουμε στην ερώτησή σου «τι να κάνω αν χρωστάω πολλά μαθήματα». Συνέχισε την ανάγνωση για να τα ανακαλύψεις όλα.
Βάλε προτεραιότητες
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να φτιάξεις μια λίστα και να χωρίσεις τα μαθήματα που χρωστάς στις εξής κατηγορίες: “Πρέπει να περαστούν οπωσδήποτε”, “Καλό είναι να περαστούν σε αυτή την εξεταστική”, “Μπορούν να περαστούν σε επόμενη εξεταστική”. Έτσι, θα βάλεις προτεραιότητες και θα ξέρεις σε ποια μαθήματα πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη βαρύτητα. Το να θέσεις προτεραιότητες θα σε βοηθήσει να οργανωθείς καλύτερα και να μην αγχωθείς.
Μπορείς να επεξεργαστείς αυτή τη λίστα αρκετές φορές μέσα στο εξάμηνο έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα της εξεταστικής να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική γίνεται.
Be realistic
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι στόχοι σου πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, ώστε να δεις την προσπάθειά σου να ανταμείβεται, αλλά και για να αποφύγεις τα mental breakdowns κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Σε καμια περίπτωση δεν χρειάζεται να πιέσεις υπερβολικά τον εαυτό σου, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Επίσης, μην ξεχνάς να φιλτράρεις τα πάντα και να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου ερωτήσεις, όπως: “Είναι εφικτός αυτός ο στόχος;”, “Είναι το πρόγραμμα που έχω βγάλει για το διάβασμά μου ρεαλιστικό;”, “Προλαβαίνω να παραδώσω όλες τις εργασίες ή θα πρέπει να αφήσω κάποια προς το παρόν;”.
Βρες καλές σημειώσεις
Κι έρχεται η στιγμή που στην ερώτηση «τι να κάνω αν χρωστάω πολλά μαθήματα», σου απαντάμε «βρες σημειώσεις, και μάλιστα καλές». Οι σημειώσεις είναι που θα σε βοηθήσουν να οργανώσεις το διάβασμά σου και να προετοιμαστείς κατάλληλα για την εξέταση. Παρακολούθησε όσα περισσότερα μαθήματα μπορείς και για τις υπόλοιπες συνεννοήσου να τις πάρεις από κάποιον/-α συμφοιτητή/-τρια σου που ξέρεις ότι κρατάει καλές και ξεκάθαρες σημειώσεις. Οι ελλιπείς και κακογραμμένες σημειώσεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να χάσεις πολύτιμο χρόνο και να μην περάσεις το μάθημα, οπότε δώσε ιδιαίτερη προσοχή.
Οργάνωσε έξυπνα το διάβασμά σου
Όσες ώρες κι αν περάσεις πάνω από ανοιχτά βιβλία και σημειώσεις, χωρίς ένα έξυπνο πλάνο ρισκάρεις να πάει χαμένη όλη η προσπάθειά σου. Προτού ξεκινήσεις να διαβάζεις, φτιάξε ένα πρόγραμμα διαβάσματος κομμένο και ραμμένο στην καθημερινότητά σου. Οργάνωσέ το όσο πιο νωρίς γίνεται ώστε να μη χρειαστεί να αγχωθείς δύο μέρες πριν την εξέταση. Ιδανικά, χρησιμοποίησε ένα σημειωματάριο και οργάνωσε σε αυτό όλα όσα πρέπει να κάνεις για να είναι αποτελεσματικό το διάβασμά σου.