Select Page

Χαμηλή αυτοπεποίθηση; 5 λόγοι που μπορεί να την προκαλούν

Χαμηλή αυτοπεποίθηση; 5 λόγοι που μπορεί να την προκαλούν

Η αυτοπεποίθηση πηγάζει από μέσα μας! Πρόκειται για κάτι που για μερικές από εμάς είναι πιο εύκολο να κατακτηθεί ενώ για κάποιες άλλες απαιτείται περισσότερη προσπάθεια για να φτάσουν στο σημείο να την κατακτήσουν.

Η αυτοπεποίθηση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την εξέλιξή μας και να αντιμετωπίσουμε με έναν πιο θετικό τρόπο διάφορες καταστάσεις της ζωής μας. Πολλές φορές, όμως, όσο κι αν προσπαθούμε να πετύχουμε την κατάκτησή της, προκύπτουν διάφορα εμπόδια, τα οποία, όχι μόνο δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά, αλλά μπορεί να μας οδηγήσουν και μερικά βήματα πίσω.

Τι είναι όμως αυτό που μπορεί να σε σταματά από το να προχωρήσεις και να σε κρατά στάσιμη; Η ομάδα του itsyou.gr έκανε την έρευνά της και συγκέντρωσε τους πέντε πιο συνήθεις λόγους που μας “ρίχνουν” την αυτοπεποίθηση. Ανακάλυψέ τους παρακάτω.

1. Συγκρίνεις τον εαυτό σου (συνεχώς) με άλλους

Είναι κάτι που γνωρίζεις ότι κάνεις, γνωρίζεις ότι είναι τοξικό, αλλά… συνεχίζεις να το κάνεις. Από την εξωτερική σου εμφάνιση, την επιτυχία σου, την πορεία σου, μέχρι και τη… συμπεριφορά σου. Τι κι αν έχεις σημειώσει σημαντική πρόοδο, τι κι αν έχεις εξελιχθεί πολύ ως προσωπικότητα, όσο συνεχίζεις να συγκρίνεις την επιτυχία σου, το παρουσιαστικό σου, εσένα την ίδια… με άλλους, τότε η κατάκτηση της πηγαίας και ουσιαστικής αυτοπεποίθησης θα συνεχίζει να αποτελεί μακρινό και δύσκολο απόκτημα. 

2.   Καταναλώνεις πολλή ενέργεια στο να σκέφτεσαι τι πιστεύουν οι άλλοι για σενα (έχει τόση σημασία τελικά;)

Η αυτοπεποίθηση είναι η ανάπτυξη μιας ουσιαστικής σχέσης με τον εαυτό μας. Και όπως σε όλες τις σχέσεις, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, στους δύο τρίτος (ή και τέταρτος, πέμπτος, έκτος…) δεν χωρεί. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα τους αρέσει κάτι που κάνεις ή που θα σε κρίνουν αρνητικά. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να μην αισθάνεσαι αυτοπεποίθηση. Δεν πρέπει να αφήνεις ανθρώπους, των οποίων η άποψη δεν σημαίνει πραγματικά κάτι για σένα να σου στερούν κάτι τόσο πολύτιμο. Η κριτική είναι κάτι που πρέπει να ακούς και να επεξεργάζεσαι, αλλά αν υπάρχει κάτι που είναι ακόμα πιο σημαντικό από το να λαμβάνεις κριτική, αυτό είναι να φιλτράρεις τα όσα ακούς και να κρατάς όσα έχουν πραγματικά αξία για σένα. 

3. Overthinking queen? 

Τη στιγμή που ξεκινάει το overthinking, η αυτοπεποίθηση σιγά-σιγά… εξαφανίζεται. Κάνεις στο μυαλό σου τα πιο τραγικά σενάρια που μπορούν να συμβούν την ώρα που θα κάνεις εκείνη την παρουσίαση ή μόλις βγεις ραντεβού με εκείνον που σου αρέσει. Κι όσο σκέφτεσαι και αναλύεις καταστάσεις περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται, στερείς από τον εαυτό σου την αυτοπεποίθηση. Είναι σπουδαίο το ότι έχεις την ικανότητα να αναλύεις διάφορες καταστάσεις και να προνοείς για πράγματα. Ωστόσο, η υπερανάλυση θα σου φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. 

4. Εστιάζεις στα «αρνητικά» σου περισσότερο απ’ ό,τι στα θετικά σου χαρακτηριστικά

Όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας, δεν συμφωνείς; Όταν, λοιπόν, επιλέγεις να δεις το ποτήρι μισοάδειο, τότε θα είναι μισοάδειο. Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι κάποια πράγματα έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με το πώς επιλέγεις να τα δεις. Όταν επιλέγεις να εστιάσεις σε όλα εκείνα που δεν σου αρέσουν πάνω σου, αντί για εκείνα που σου αρέσουν, πώς περιμένεις να νιώσεις αυτοπεποίθηση; 

Εστίασε στα θετικά χαρακτηριστικά σου και δώσε περιθώριο στον εαυτό σου να δουλέψει εκείνα που δεν σου αρέσουν. 

Μην είσαι υπερβολικά αυστηρή με τον εαυτό σου! Κάνεις, άλλωστε ό,τι καλύτερο μπορείς.

autopepoithisi

5. Μιλάς άσχημα στον εαυτό σου

Όταν σκέφτεσαι συνέχεια άσχημα πράγματα για σένα και για όσα κάνεις ή λες τοτε πώς γίνεται να έχεις αυτοπεποίθηση; Αν η γνώμη ενός ανθρώπου μετράει, αυτή είναι η δική σου. Πληγώνεις υποσυνείδητα – και άθελα σου ελπίζω – τον εαυτό σου, επομένως οι ανασφάλειές σου μεγεθύνονται και η αυτοπεποίθηση σου κάνει φτερά.

Είναι καλό να θέλεις να εξελιχθείς και να παρατηρείς τα λάθη σου, αλλά είναι τελείως διαφορετικό το να κατακρίνεις συνεχώς τον εαυτό σου. Η γραμμή είναι λεπτή, πρόσεξε μην την περάσεις. 

Κλείνοντας, τι είναι αυτό που κρατάς από αυτό το άρθρο; Κάνεις κάτι από τα παραπάνω ή πιστεύεις ότι η έλλειψη αυτοπεποίθησης που αισθάνεσαι οφείλεται σε κάποιον άλλον, βαθύτερο παράγοντα; Ό,τι κι αν ισχύει, σε προκαλώ, σήμερα να είναι η μέρα που θα βάλεις στόχο ότι θα δουλέψεις με τον εαυτό σου και θα χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου.  Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά κάνοντας ένα βήμα τη φορά θα φτάσεις εκεί που ονειρεύεσαι. 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Privacy Policy

Translate »